Miképpen veszélyezteti a csecsemők egészségét a heveny kiszáradása?

987
HOZZÁSZÓLÁS:

Ez egy sürgős orvosi eset, mert a hasmenések vagy hányások a szervezet nagyon gyors folyadékvesztését idézik elő, ami a baba életveszélyét jelentheti.

A csecsemő kevés víztartalékkal rendelkezik, és nagyon rosszul védekezik a folyamatos hasmenés vagy hányás miatti folyadék-és ásványisó-vesztéssel szemben. Az ehhez gyakran kapcsolódó láz súlyosbítja a veszteséget, amely a vérmennyiség csökkenésével jár.

Kiszáradás esetén a szervezet más szervektől von el vizet, hogy helyreállítsa a normál vérmennyiséget. Amennyiben folyamatos a folyadékvesztés, a kiszáradás végül az agyat és a veséket érintheti: Fokozatosan bekövetkezik így a kóma, majd leáll a szív (a szív végül „üresen” pumpál, mert már nincs vérellátása).

A kiszáradás kockázata a három és tíz hónap közötti csecsemőknél a legnagyobb, de a kockázat fennáll egészen tizennyolc hónapos korig és azon túl is. Legjobb kezelés a hasmenések aktív megelőzése.

Árulkodó jelek:

Az elején egy egyszerű hasmenésről van szó, amely néha fülgyulladás, orr- és garathurut vagy vírusos fertőzés miatti lázhoz kapcsolódik.

A hasmenés bizonyos esetekben mikrobás eredetű (pl. bölcsődei fertőzésnél), többszöri folyékony széklettel. Néhány óra múlva a kiszáradás izgatottságban, lázban, ritka és sötét vizeletben, kielégíthetetlen szomjúságban és súlyvesztésben nyilvánul meg.

Ha a kiszáradást nem kezelik gyorsan, aluszékonyság, túl gyors légzés, a szomjúság megszűnése, szem alatti karikák és a bőr kiszáradása jelennek meg. A bőr ráncos marad csípés után. Ekkor a betegség maximálisan súlyos, és a súlyveszteség eléri az 5-10 %-ot, vagy még többet.

Legjobb kezelés a hasmenések aktív megelőzése!

Ha a kiszáradás még mérsékelt, az orvos szájon át bevehető rehidratációt ír elő, hasmenés elleni, hányás elleni és ásványi sókat tartalmazó gyógyszerrel.

A csecsemő súlyát gyakran ellenőrizni kell!

Ha a kiszáradás összességében súlyos vagy az alapvető kezelés ellenére továbbfejlődik, a babát sürgősen kórházba kell utalni, az intravénás vagy más jellegű kezelés érdekében!

A kiszáradás súlyos megjelenési formái a vesék leállása, agyödéma vagy a szív leállása miatti halál kockázatával járnak.

A súlyosság néha a kiszáradás okától is függ:

  • a pylorus (gyomorkapu) összeszűkülése megnehezíti a gyomor kiürülését,
  • bélelzáródás,
  • komoly hőguta,
  • kiterjedt égések,
  • tüdőfertőzés.
987
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]