Csecsemők táplálkozása – Miért szoptassunk?

985
HOZZÁSZÓLÁS:

Az egyik legfontosabb dolog, amit a szülő a kisbabának adhat, hogy okosan táplálja. Az élet első néhány hónapja során a szervezetbe jutó tápanyagok biztosítják az egészséges fejlődést, és megalapozzák a jövőbeli ellenálló képességet.

Az anyatej az újszülött természetes tápláléka

Még ha a kicsi később tápszett kap is, jelentős előnyökkel jár, ha az első hetekben – és ha csak lehet, az első négy hónap során – szopik.

A kolosztrum (előtej), ez a szinte áttetsző, híg folyadék, amelyet az anya szervezete közvetlenül a szülés után választ ki, bőségesen tartalmaz az újszülött betegségekkel szembeni ellenálló képességét növelő ellenanyagokat. Csak ezután kezd termelődni az érett, sűrű anyatej, amely fél éven át fedezheti a kisbaba teljes tápanyagszükségletét, de később is védi a fertőzésekkel szemben.

Az anyatej apró, emészthető zsír-gömböcskéiben megvan a baba számára szükséges összes fehérje, vitamin és ásványi anyag, de azok a létfontosságú többszörösen telítetlen zsírsavak is, amelyek az emberi agy és idegrendszer fejlődése szempontjából rendkívül fontosak.

Bár ma már a tápszerekben is megtalálható az említett tápanyagok jelentős hányada, az anyatej összetétele révén sokkal jobb táplálék a csecsemő számára!

A szopás elején a tejben még sok a fehérje és a víz, de később megváltozik az összetétele: a víz és a fehérje aránya csökken, a zsíré viszont nő. Az anyatej tehát először a baba szomját oltja, azután az éhségét csillapítja.

Miért szoptassunk?

  • A szoptatott csecsemőknél ritkábbak a légúti és emésztőrendszeri betegségek, mint azoknál, akik tápszert kapnak.
  • Kevésbé hajlamosak a szoptatott babák az allergiára, asztmára, ekcémára, kólikára.
  • Az újabb kutatások szerint, a szoptató nőknél valamivel kisebb a változás kora előtti emlőrák kialakulásának veszélye.

Azoknak, akiknek szándékukban és módjukban áll szoptatni, az anyatej korlátlanul rendelkezésre álló, szállítható és higiénikus babatáp. Nem kell hozzá speciális felszerelés, s nem kell bajlódni az étel elkészítésével!

Az anyának a szoptatás alatt is tartania kell magát ahhoz a tápláló ételekben gazdag étrendhez, amit mát a terhesség alatt megszokott, hogy a tejelválasztás zavartalan és kellően bőséges legyen.

A hiányos táplálkozás rendszerint nem befolyásolja közvetlenül az anyatej összetételét, de csökkentheti a tejelválasztás mértékét, és ronthatja az anya egészségi állapotát ⇒ Ha az anya táplálékaiból a szervezete nem tud megfelelő összetételű anyatejet előállítani, akkor a tartalék tápanyagokat használja fel ette a célra.

A szoptató anyák étrendjét úgy kell összeállítani, hogy abban a szükséges vitaminokból és ásványi anyagokból a lehető legtöbb legyen. Azoknak a nőknek, akik nem szoptatnak, naponta 700 mg kalciumra van szükségük. A szoptató anyának viszont már naponta 1250 mg kalciumhoz kell hozzájutnia, hogy a baba csontozata és fogai egészségesen fejlődhessenek, és hogy saját kalciumszükségletét fedezze. Ehhez 1,2 1 tejet kell meginnia vagy 20 dkg sajtot megennie.

A sok friss gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket, olajos halat, sovány húst, hüvelyest, diót, mogyorót és teljes ki-rlésű gabonafélét tartalmazó étrend minden szükséges vitamint, ásványi anyagot és fehérjét biztosít.

A szoptató anya szervezete kezdetben nagyjából napi fél liter tejet termel, de később a napi mennyiség akár a 8 dl-t is elérheti. Ezért sok (napi 2—2,5 1) folyadékra van szüksége – Ennek fedezésére a víz, a tej és a hígított gyümölcslevek a legjobbak.

985
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]